2009-2010 Preserved Places
(Dag van de Duinen, Schoorl)

Vanaf 2009 tot 2011 was er bij Bergen en Schoorl een reeks branden die aangestoken waren. Ik wilde nog veel meer tekeningen maken in de duinen van Schoorl en Bergen, maar ook op andere plekken die voor mij van betekenis waren. De titel Preserved Places herinnert wel aan die voor mij en de andere bewoners van die prachtige streek ingrijpende periode.

Mijn eerste tekeningen van landschappen waren uitbeeldingen, representaties. Maar ik wilde niet meer uitbeelden, niet natekenen. Ik kan heel snel tekenen en ik wilde gaan tekenen zoals ik kijk, in beelden die snel op elkaar volgen. Toen heb ik het papier op de grond gelegd en ik begon het licht en de schaduw te registreren.

Ik kan niet zonder emotie door een landschap lopen. Ik wilde ook de herinneringen aan mijn jeugd, mijn gevoeligheid voor licht en schaduw vastleggen. Die ervaringen koester ik en wil ik delen. Behouden, beschermen en doorgeven. De herinnering aan het lichtspel in het bos voordat het verbrandde.

Als ik in het bos ben, ben ik er helemaal, ben ik één op één.

Ik werk zoals ik teken, zo snel dat ik geen tijd heb om iets te voelen of te vinden. Ik ben niet bezig met compositie. Pas als ik er uit stap, zie ik wat ik heb gedaan.