2011 Time – Light – Dark (Leiden, Webster)

In het gebouw van de Webster Universiteit tekende ik een werk in een smalle gang met ramen. Ik heb hier niet de veranderingen van licht en schaduw over elkaar heen getekend, maar ik tekende de volgorde van de ramen na elkaar. Ik verplaatste mezelf van het begin van de tekening naar het einde ervan, gedurende één dag. Het resultaat is heel nauwkeurig, de tijdruimte tussen het eerste en het laatste raam zou je achteraf nog kunnen berekenen. Ik heb in een cadans gewerkt en zo is het toch iets natuurlijks geworden. Het geeft vreemd genoeg een bepaalde vrijheid om je lichaam als een registrerend instrument in te zetten. Je staat dan in dienst van iets buiten jezelf.

Een ruimte in een gebouw is statisch en technisch gemaakt. Fascinerend: op basis van zo veel technische uitgangspunten kan ik toch een meer natuurlijke en poëtische laag aanboren. De beweging van de zon verandert de technische gegevens. Het licht breekt de stenen open.

De tekening die ik maak gaat over de tijd, maar toch ook weer niet. Als je vijf minuten met een tekening bezig bent, zitten die vijf minuten in de tekening. Maar toch gaat het niet over tijd als iets meetbaars, de tekening gaat over verandering.