2005 Container
(Sail Amsterdam)

Als onderdeel van mijn eindexamen op de Academie van Den Bosch heb ik ’s nachts foto’s gemaakt van verlichte ramen van huizen en gebouwen. Ik ben die ramen gaan tekenen met houtskool. Zo ontstond de eerste tekening waar ik echt tevreden over was: een grote zwarte tekening met in de bovenhoek een klein raam, een soort gevangenisraampje waarin het licht straalde. Ik besefte toen voor het eerst hoe symbolisch en betekenisvol een techniek, een tekening kan zijn, en hoe krachtig het contrast tussen een intieme en een anonieme sfeer, tussen een binnen- en een buitenwereld kan werken.

Voor Sail Amsterdam 2005 kreeg ik een zeecontainer ter beschikking. Die heb ik aan de binnenkant helemaal met papier bespannen. Ik ben er in gegaan, heb de deur dichtgedaan om mij van de buitenwereld af te sluiten. De hele binnenkant heb ik zwart gemaakt met alleen de illusie van een scheepsraam waardoor licht naar binnen valt. Dat gaf mij lucht. Mensen die er binnen kwamen, moesten eerst aan het duister wennen en daarna zagen ze het lichtpunt.

Ik heb met deze container ook een video gemaakt. De camera staat in de container, gericht naar de uitgang met de deuren dicht. Je hoort de geluiden als ik probeer de deuren open te maken, dat ging heel lastig, dat was zwaar en stroef. Dan zie je licht, een streep, maar je weet niet waar je naar kijkt. Uiteindelijk gaat de deur open, knalt het licht naar binnen en hoor je de geluiden van de andere wereld.